Sunt oare stangaci?

Sunt oare stangaci?

Sunt stangaci sau dreptaci ? Aceasta pare o intrebare simpla! Mai grea vine cand nu e pusa la persoana intai ci la persoana a-III-a si suna cam asa : Copilul meu este stangaci sau dreptaci ?

Iata 10 teste usor si repede de facut pentru a te lamuri daca esti stangaci si cat de stangaci esti:

1. Scarpina-te in mijlocul spatelui! Cu care mana o faci?

2. Incruciseaza–ti degetele rapid, fara a te gandi! Care deget mare este deasupra?

3. Incruciseaza-ti bratele! Care brat este deasupra?

4. Aplauda! Incepe prin a-ti atinge palmele. Care mana este deasupra?

5. Puneti mainile la spate, una tinand-o pe cealalta! Care mana o tine pe cealalta?

6. Numara pana la trei pe degete folosind aratatorul de la cealalta mana! Care aratator ai folosit?

7. Fa cu ochiul unui prieten! Cu care ochi ai facut cu ochiul?

8. Cineva din jurul tau vorbeste, dar nu poti deslusi ce spune. Fa-ti “palnie” cu ajutorul mainii la ureche pentru a auzi mai bine! Care ureche te ajuta?

9. Apleaca-ti capul pe un umar! Ce umar a atins?

10. Fixeaza cu privirea un mic obiect la distanta si indreapta spre el degetul aratator. Acum inchide un ochi! Apoi schimba! Care ochi a ramas deschis in timp ce aratatorul puncta obiectul?

Daca la majoritatea acestor intrebari ai raspuns : STANGA/STANGUL atunci vei sti daca si tu esti stangaci si poate de acum vei sarbatori si tu ziua de 13 august pentru ca începand din anul 1976, prin oficializarea zilei internationale a stangacilor, se incearca sa se constientizeze problemele stangacilor intr-o lume gandita de dreptaci.

2 Comments

  1. Si eu sunt un fel de hibrid xiamdebtroid: scriu si cu stanga si cu dreapta (mai bine cu dreapta din cauze similare cu cele explicate de tine), tin furculita/cutit/lingura in stanga sau dreapta (depinde cum mi se pare mai convenabil). In schimb sporturile toate sunt alocate stangii: fotbal, baschet, tenis etc Ce nu inteleg eu de unde ai informatia ca numarul stangacilor e egal cu cel al dreptacilor. Poate doar probabilistic proportia sa fie egala, in practica nu cred ca sunt mai multe 10-15% stangaci.Ce nu inteleg eu din explicatia ta: daca esti stangaci cum poti sa fii doar la mana? Cand joci/jucai fotbal dadeai in minge cu dreptu’? Pai atunci esti dreptaci. PS: @Pongo: inteleg ca ai facut mate’ cu cineva faimos, dar la romana sigur a fost unu mai slab. Nu mai scrie “i-i”. Pt “printre altii” sa zicem ca scapi desi la mustata :)

  2. In 1970 incepeam clasa I-a. La o scaola de aplicatie a Liceului Pedagogic din Iasi, la o clasa experimentala, la care, orele de caligrafie, desen, educatie fizica, muzica si apoi, limbi straine, se desfasurau cu profesori si nu cu invatatoarea.N-am avut probleme cu “stanga”, in schimb am avut probleme cu “Rica nu stia sa zica rau, ratusca, ramurica”….si nu din pricina ca pronuntam “l” in locul lui “r”, ci tocmai pentru ca pronuntam “rrrrrrrrr”. Asa ca adorabila mea pronuntie “frantuzeasca” a fost etichetata drept defect de vorbire si am ajuns pe mana logopedului.O sedinta sau doua….venea la scaola sa corecteze pelticii si raraitii…Apoi s-a suparat tata si a pus piciorul in prag. “Sa-mi lasati fata in pace. Va avea un accent minunat cand va vorbi frantuzeste”….Si uite asa, am ramas cu “defectul” si am scapat de perfectiune :) )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>