Partea preferata a bebelusului si copilului mic

Parintii trebuie sa ia in calcul faptul ca micutul isi va alege partea preferata doar in jurul varstei de doi ani si jumatate.

Exista insa cateva exercitii-teste pentru a afla partea preferata a copilului si anume:

1. aruncarea unei mingiute spre copil si observarea piciorului cu care o loveste.

2. confectionarea unei „lunete” dintr-o hartie si punerea copilului sa se uite la un obiect prin ea pentru a vedea ochiul utilizat spontan.

3. ascultarea impreuna cu copilul a ticaitului unui ceas pentru a determina urechea la care copilul indreapta ceasul.

4. rugarea copilului sa isi incruciseze bratele sau sa-si puna pumnii unul peste altul: bratul sau mana dominanta trece peste cealalta.

5. observarea copilului in gesturile de zi cu zi: cu care mana mananca, se piaptana, se scarpina, ce mana duce la gura atunci cand stranuta sau tuseste.

6. observarea modului cum apuca lucrurile in situatii mai deosebite si de finete: cand ia o firimitura de paine de pe jos, cand pune un cub peste altul pentru a-si cladi cetatea, cand insira perle pentru siragul mult dorit.

Daca copilul face totul cu aceeasi parte, parintii au detectat cu succes partea preferata a copilului lor. Daca copilul nu este decis, trebuie repetat testul din cand in cand si oricum nu se poate trage nici o concluzie pana la trei ani.

Atunci cand i se intinde o jucarie, nu este nimic de mirare daca bebelusul o apuca cand cu o mana cand cu cealalta. Nu este nimic hotarat inainte de 5-6 luni pana cand bebelusul cauta sa apuce tot ce ii este la indemana necontand nici o secunda cu care mana o face. Este destul de obositor sa-si coordoneze miscarile, dar sa mai aleaga si mana cu care sa apuce…

Daca insa utilizeaza mai mult o mana decat cealalta, parintii nu trebuie sa decida o lateralizare precoce; doar pe la varsta de trei ani va fi posibil sa se afirme caracterul dominant clar al unei maini fata de cealalta.

Odata trecut de varsta de 3 ani, daca copilul continua sa foloseasca nediferentiat amandoua mainile, ar putea sa fie pur si simplu ambidextru la fel ca 45% din copii la inceput.

Mai grea este situatia in care copilul este stangaci sau dreptaci „partial”. Aceasta inseamna ca nu este bine lateralizat si va exista aceasta incertitudine pana cand copilul va intra la scoala. Atunci trebuie observate cu mai mare atentie tendintele lui naturale si incurajate abilitatile fara ca parintii sa se impotriveasca inclinatiilor copilului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>