Am un copil stangaci sau dreptaci

Am un copil stangaci sau dreptaci

Contrar parerii ca oamenii se impart in doua categoriidreptaci si stangaci – de fapt, aceste doua categorii sunt in realitate patru:

1. Dreptacii omogeni – aceia care utilizeaza partea dreapta pentru a executa orice miscare , cei ce se servesc in mod preferential si cu mai multa indemanare de mana lor dreapta, de piciorul lor drept pentru a lovi o minge, de ochiul lor drept pentru a privi printr-un orificiu (aproximativ 50% din populatie).

2. Stangacii omogeni –cei ce utilizeaza partea stanga pentru a executa orice miscare (aproximativ 5% din populatie).

Atunci cand un copil este stangaci sau dreptaci omogen, puteti sa va dati seama de acest lucru in jurul varstei de 5-6 luni. Trebuie doar observata tendinta copilului de a dormi pe partea stanga sau pe partea dreapta, de a apuca obiectele cu manuta stanga sau cu cea dreapta, de a misca mai mult piciorul stang sau piciorul drept, de a se intoarce de pe o parte pe cealalta folosind piciorul drept sau stang. In general, copilul nu va avea nici o dificultate sa vorbeasca, sa citeasca sau sa scrie, cu conditia sa fie lasat sa se descurce cu partea cu care este el inzestrat.

Lateralizarea se explica prin dominanta pe care o exercita emisfera stanga la dreptaci si emisfera dreapta la stangaci. Adeseori ne minunam cand vedem cum un stangaci copiaza cuvintele sau cifrele in oglinda. Aceasta se intampla deoarece stangaciul isi percepe mediul invers fata de cum il percepe un dreptaci.

Dreptacii functioneaza la nivel cerebral pe emisfera stanga. Este emisfera rationalitatii, logicii, analogiei. Aceasta emisfera utilizeaza in rezolvarea sarcinilor algoritmii, acele serii de operatii care intotdeauna trebuie sa se desfasoare in aceeasi ordine. Motiv pentru care dreptacii sunt rigizi, mai calculati.

Pe baza aceleiasi teorii, stangacii folosesc cu preponderenta emisfera dreapta, aceea a creativitatii, a limbajului. Aceasta emisfera utilizeaza strategiile euristice in rezolvarea sarcinilor, bazate pe descoperirea de fapte si adevaruri noi. Motiv pentru care stangacii gandesc in imagini, pot sa realizeze conexiuni foarte rapide, uimitoare, originale.

Optim ar fi ca oamenii sa poata manipula obiectele cu ambele maini fara nici o dificulatate sau diferenta, natural, facandu-se astfel tranzitia de la un mod de gandire algoritmic la unul euristic.

3. – 4. Dreptacii sau stangacii partiali – cei ce folosesc preponderent mana, ochiul si piciorul in mod diferit – de exemplu folosesc mana dreapta, dar tintesc cu ochiul stang, lovesc cu piciorul stang sau invers.

Ambidextrii se servesc de ambele parti in mod nediferentiat.

Aceste ultime doua tipuri de copii, insuficient lateralizati, reprezinta 45% dintre indivizi. Ei sunt cel mai dificil de reperat. Parintii vor trebui sa astepte pana cand copilul va avea 2 ani si jumatate, cand apare comportamentul de a trage linii, pentru a stii ce mana, picior si ochi e dominant. Acesti copii insuficient lateralizati sunt cei ce pot pune cateva probleme lasandu-si mult timp parintii in incertitudine cu privire la preferintele lor, ei isi pot schimba dominanta pana in jurul varstei de 6 ani. Parintii sunt aceia care trebuie sa-i observe, astfel incat sa le incurajeze capacitatile fara a pune piedici tendintelor lor naturale.

Nu este definitorie frecventa cu care utilizeaza cu mai mare usurinta mana stanga, ci folosirea acestei maini pentru executarea de miscari fine si precise: prinderea unei firimituri, intoarcerea paginilor unei carti, punerea unui cub peste un altul, plasarea unui obiect intr-o gaura, taierea cu foarfeca.

In situatia in care copilul prefera in mod clar mana stanga, mai trebuie observate urmatoarele aspecte:

- piciorul cu care loveste o minge;

- urechea pe care o intinde atunci cand doreste a asculta ticaitul unui ceas;

- ochiul cu care se uita printr-o foaie gaurita pentru a privi;

- nara la care duce floare spre a o mirosi.

Abia apoi se va sti daca este stangaci omogen sau numai stangaci manual.

Pentru stangaci, viata este putin mai complexa daca nu dificila. Totul in jurul lui este construit in planul practic pentru dreptaci: foarfecile, tacamurile la masa asezate cu cutitul la dreapta, sensul de deschidere a robinetelor, sensul scrierii de la stanga la dreapta, care permite numai dreptaciului sa vada ceea ce tocmai a scris.

Stangaciul lateralizat la stanga in mod cert se adapteaza foarte repede si poate deveni la fel de indemanatic cum este dreptaciul. Stangaciul nu este nici un geniu, nici un dislexic. Pentru a evita orice problema, este totusi important ca parintii si educatorii sa ii repereze latura preferentiala, mai ales in cazul grafismului, pentru a nu-i contraria mana cea mai apta pe perioada ultimilor ani de gradinita.

Este recomandat ca parintii si educatorii sa nu incerce sa-l faca pe copil sa-si schimbe mana, rezultatul acestui demers fiind acela de a deveni neindemanatic si de a-l perturba in dobandirea tuturor deprinderilor. La gradinita, copilul trebuie orientat spre a scrie constant cu stanga sau cu dreapta, dar in nici un caz nu trebuie obligat. I se poate spune copilului: “Hai sa incercam sa facem asta intai cu mana dreapta, apoi cu stanga. Cu ce manuta iti este mai greu? Care manuta a obosit?”. A obliga un copil sa scrie cu o mana inseamna a-i inhiba multe talente, aptitudini.

Daca lateralizarea copilului nu a devenit evidenta evidenta, daca el se foloseste in mod nediferentiat de ambele maini, parintii nu trebuie sa faca nimic in primii trei ani de viata in sensul orientarii executarii gesturilor sale cu mana dreapta. Pe parcursul celui de-al saselea an de viata, un bilant precis facut de un ortofonist va permite realizarea unei analize fine a abilitatilor fiecarei maini si cunoasterea, in particular, a mainii de care trebuie sa se foloseasca atunci cand va porni sa scrie.

4 Comments

  1. 1. Dreptacii omogeni – aceia care utilizeaza partea dreapta pentru a executa orice miscare , cei ce se servesc in mod preferential si cu mai multa indemanare de mana lor dreapta, de piciorul lor drept pentru a lovi o minge, de ochiul lor drept pentru a privi printr-un orificiu (aproximativ 50% din populatie).

  2. Stangaci adevarati sau omogeni (care utilizeaza partea stanga pentru a executa orice miscare) sunt doar aproximativ 5% din populatie. In schimb, dreptacii omogeni (care se servesc in mod preferential si cu mai multa indemanare de mana dreapta si piciorul drept) reprezinta 50% din populatie. Ceilalti de 45% sunt ambidextri, adica se servesc de ambele parti in mod nediferentiat. Acesti dreptaci sau stangaci partiali intind mana dreapta, de exemplu, dar taie paine cu stanga.

  3. 1. Dreptacii omogeni – aceia care utilizeaza partea dreapta pentru a executa orice miscare , cei ce se servesc in mod preferential si cu mai multa indemanare de mana lor dreapta, de piciorul lor drept pentru a lovi o minge, de ochiul lor drept pentru a privi printr-un orificiu (aproximativ 50% din populatie).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>